Zastitimo biodiverzitet sirom sveta

Naša misija

Koalama preti ozbiljna opasnost od izumiranja širom istočne obale Australije. Razlozi su krčenje šuma, suše, požari i poplave. Prema najnovijim podacima, broj koala u zemlji je opao sa 80.000 u 2018. na oko 32.065 – 57.920 u divljini.

Vlada Australije je 2022. objavila da će koale biti zvanično klasifikovane kao ugrožena vrsta u Kvinslendu, Novom Južnom Velsu i Australijskoj prestoničkoj teritoriji. Novi Južni Vels se suočio sa najvećim gubitkom ove populacije u sezoni šumskih požara 2019-2020., sa konzervativnim scenarijom od 6382 nastradale koale.

Projekat obnavljanja populacije koala

Koale su već bile na putu ka izumiranju, a onda su usledili požari, a sada i poplave. Stručnjaci se pribojavaju da su požari i poplave samo ubrzali put ka svim drugim neželjenim događajima koji mogu uticati na izumiranje koala na ovom području.

Zato su privatno zaštićena staništa za koale neophodna za opstanak vrste. Nuii podržava misiju Wild Ark-a čiji je cilj zaštita što većeg broja prirodnih staništa životinja, posebno koala.

Projekat obnavljanja populacije koala je program koji podrazumeva razmnožavanje koala u zatvorenim, nadgledanim uslovima nakon čega se relociraju u Wild Ark-ov
rezervat za divlje životinje u dolini Mongo u severnom delu Novog Južnog Velsa. Pristup korišćen u ovom projektu, od nadgledanja u zatvorenom prostoru ka puštanju u divljinu, prvi je ovog tipa i velika je pobeda za koale i njihovo očuvanje u Australiji.

Šta radimo?

  • Istraživanje lokalne populacije koala koje su u rezervatu za divlje životinje u dolini Mongo u Novom Južnom Velsu
  • Suzbijanje širenja korova, požara i divljih životinja koje bi mogle da ugroze koale, u oblastima gde su nastanjene
  • Izgradnja prostora koji će se koristiti kao kratkoročni objekat za razmnožavanje iz kojeg će koale biti transportovane u nešto pitomije područje u okviru rezervata
  • Uspostavljanje međukoraka čiji je cilj da pripremi rehabilitovane i u zatvorenom i nadgledanom prostoru razmnožavane koale, za puštanje u divljinu
  • Praćenje kretanja koala radi provere njihovog zdravlja nakon puštanja u divljinu
  • 4.000 stabala eukaliptusa biće zasađeno u rezervatu tokom 2022. godine
  • Uspostavljanje programa rendžera koji će omogućiti zapošljavanje lokalnog stanovništva i starosedeoca u 2023. godine

Pratite naše putovanje ovde ili na Instagram stranici @nuii_icecream_global.